Galungan en Kuningan zijn twee belangrijke Balinese feestdagen. Elke 210 dagen van de Balinese kalender (Pawukon) vieren de Hindoe’s op Bali 12 dagen lang feest. Tijdens deze dagen wordt de overwinning van het goede op het kwade gevierd. Galungan is de eerste dag en Kuningan is de laatste dag van het feest. Balinezen vieren Galungan en Kuningan in de tempel en bij hun familie. Galungan is het belangrijkste feest voor de Balinese Hindoes. Het meest voor de hand liggende teken van de festiviteiten zijn de penjor – bamboestokken met offergaven die langs de wegen staan.

Wanneer?
Ontdek wanneer de volgende festiviteiten zullen plaatsvinden op Balispirit.com . Als je Bali tijdens deze ongelooflijke tijd bezoekt, zal je veel mooie ceremonies kunnen zien en een unieke sfeer kunnen voelen. Vraag eventueel aan de locals hoe je de tempels kunt bezoeken en deel kunt uitmaken van de ceremonie. Indien je niet in de tempel geraakt kan je de feestelijke sfeer en muziek ook op straat beleven.

Galungan
Galungan is een Balinese feestdag die de overwinning viert van dharma op adharma (de triomf van goed op kwaad). Het markeert de tijd dat voorouderlijke geesten van overleden familieleden de aarde bezoeken. Het kenmerkt zich als een groot, vrolijk feest waar mensen zich verbinden met God, goed Balinees eten eten en zich verkleden in traditionele kleding om de tempels en hun families te bezoeken.
Galungan is het begin van de meest religieuze ceremonie op Bali. Weken voor Galungan worden de straten al versierd met penjors, grote stokken van bamboe met vruchtbaarheidssymbolen. De dag voor Galungan wordt er vaak een varken geofferd. Het vlees wordt eerlijk verdeeld over verschillende families.

Kuningan
De laatste dag van de viering is Kuningan, wanneer ze de aarde verlaten. De geesten van overleden familieleden keren terug om hun voormalige huizen te bezoeken en de Balinezen hebben de verantwoordelijkheid om gastvrij en gastvrij te zijn voor hun vroegere voorouders door middel van gebeden en offergaven in hun hele huis.
Op Kuningan dragen mannen een goudgele saput over hun sarong, vrouwen een gele kebaya en worden offers gebracht met gele rijst (nasi kuning).